Zoek machine
Het is begin jaren 60. De broers Piet en Jan Beerepoot werken als verkopers bij Trioliet, een fabrikant van voersystemen, in Purmerend. Daar ontstond hun liefde voor het vak van verkoper en leerden zij de markt van de landbouwmechanisatie goed kennen. Hun broer Simon werkte volop mee bij hun vader Jacob in het boerenbedrijf en zijn ambitie was groot. Simon zocht in Duitsland, waar de markt gunstig was, een boerderij om daar samen met zijn broer Piet een boerenbedrijf op te zetten. Toen de boerderij die Simon op het oog had aan een ander werd verkocht, ontstond er al snel een nieuw plan. De drie broers zouden samen een landbouwmechanisatiebedrijf starten! Zonder startkapitaal zou dat niet mogelijk zijn geweest, maar gelukkig was daar nog hun vader Jacob. Hij was door hard werken en zuinig leven in staat z’n zoons te helpen met startkapitaal. Dit deed hij met liefde en met de overtuiging dat z’n zoons het zouden redden. Firma Gebroeders Beerepoot kon dan ook worden opgericht.
Het toeval wilde dat Trioliet op datzelfde moment verhuisde naar Losser in Overijssel. De broers Beerepoot konden het pand van Trioliet in Purmerend betrekken. Op een geweldige locatie, namelijk tussen de Koemarkt en Varkensmarkt in waar het elke marktdag een drukte van belang was. Al snel wisten veel boeren Beerepoot dan ook te vinden. Een aantal jaren later vond de realisatie van het winkelcentrum Willem Eggert plaats op de plek waar Beerepoot gevestigd was in Purmerend. Hierdoor konden de broers - inmiddels 4 broers, jongste broer Ton was erbij gekomen - een mooie nieuwe stap maken; de bouw van een heel nieuw pand aan de Schapenmarkt in Purmerend.
Begin jaren 70 ontstond de behoefte aan een nieuwe locatie met grote werkplaats en opslagruimte. Piet Beerepoot (de schoonvader van Piet en Ton) en zijn zonen bezaten grond aan de Spanbroekerweg in Spanbroek en van hen konden de broers in 1971 een perceel kopen waarop zij een nieuw pand lieten bouwen. Beerepoot had vanaf dat moment dus 2 locaties.
In Purmerend lag de focus op landbouwmechanisatie, maar in Spanbroek kwamen daar steeds meer logistieke machines bij. Omdat Beerepoot een behoorlijke groei doormaakte, bleef uitbreiding mogelijk en noodzakelijk. Begin jaren 90 werd gekozen voor het nieuwe industrieterrein De Veken in Opmeer waar een nieuw pand zou komen voor de landbouwmechanisatietak van Beerepoot. Echter in een kort, maar zeer krachtig overleg kwamen de broers tot de conclusie dat het beter zou zijn om de focus volledig te leggen op datgene waarin ze zich het meeste konden onderscheiden: de inkoop en verkoop van nieuwe en gebruikte bandtransporteurs, rollenbanen, complete transportsystemen en aanverwante handelsgoederen zoals heftafels en dozensluitmachines. Na bijna 30 jaar stopte Beerepoot dan ook met de verkoop van landbouwwerktuigen en tractoren.
Het pand in Purmerend werd verkocht en op de nieuwe locatie op De Veken werd een grote hal gerealiseerd van ruim 4.000 m² voor de opslag van ingekocht materiaal. Al snel daarna volgden hal II en hal III. Ook aan de Spanbroekerweg is de opslagruimte fors. Daar bevinden zich nog steeds de werkplaats en het kantoor. De totale overdekte opslagcapaciteit bedraagt 30.000 m².
De broers Beerepoot hebben een prachtig florerend bedrijf neergezet. De handelsgeest die zij alle vier sterk hadden, net als hun vader Jacob, heeft daar enorm bij geholpen. Niet alleen kregen de broers van hun vader het benodigde startkapitaal, maar ook de spirit om te ondernemen. Doordat ze allemaal een duidelijke eigen rol hadden in het bedrijf, konden ze op elkaar bouwen en zo ontstond er een sterk en gezond bedrijf.
Inmiddels zijn de oprichters van Beerepoot allemaal met pensioen, maar in hun hart nog betrokken bij de zaak. De tweede generatie kwam direct na hun studies bij Beerepoot werken en dat doen ze nog steeds. Zij doen dat met net zoveel toewijding en plezier als Piet, Simon, Jan en Ton.